PuzzleNation Live Game #3: Answers!

As promised, here are the answers to Friday’s PuzzleNation live game, a.k.a. the Progressions challenge! Thank you to everyone who gave it a shot. I look forward to doing another live puzzle game soon!

(And for anyone who didn’t get a chance to play, you can check out the original puzzles on our Facebook and Twitter accounts!)

FACEBOOK

1.) 18  25  28  35  ______  45  48  55  58

Answer: 38 (+7 +3 +7 +3 +7 +3 +7 +3)

2.) 92  91  89  85  ______  76  74  70  62

Answer: 77 (-1 -2 -4 -8 -1 -2 -4 -8)

3.) 64  71  78  83  ______  91  94  95  96

Answer: 88 (+7 +7 +5 +5 +3 +3 +1 +1)

4.) 81  162  54  108  ______  72  24  48  16

Answer: 36 (x2 /3 x2 /3 x2 /3 x2 /3)

5.) 22  23  28  33  ______  35  40  45  46

Answer: 34 (+1 +5 +5 +1 +1 +5 +5 +1)

6.) 242  121  123  41  ______  11  15  3  8

Answer: 44 (/2 +2 /3 +3 /4 +4 /5 +5)

7.) 15  9  18  14  ______  22  44  40  80

Answer: 28 (-6 x2 -4 x2 -6 x2 -4 x2)


TWITTER

1.) 39  43  49  52  ______  63  69  72  79

Answer: 59 (+4 +6 +3 +7 +4 +6 +3 +7)

2.) 9  17  25  23  ______  29  37  35  33

Answer: 21 (+8 +8 -2 -2 +8 +8 -2 -2)

3.) 108  104  52  48  ______  20  10  6  3

Answer: 24 (-4 /2 -4 /2 -4 /2 -4 /2)

4.) 58  49  52  44  ______  40  43  35  40

Answer: 49 (-9 +3 -8 +5 -9 +3 -8 +5)

5.) 31  22  66  57  ______  162  486  477  1431

Answer: 171 (-9 x3 -9 x3 -9 x3 -9 x3)

6.) 46  47  49  46  ______  47  53  46  38

Answer: 42 (+1 +2 -3 -4 +5 +6 -7 -8)

7.) 4  16  18  6  ______  28  30  10  11

Answer: 7 (x4 +2 /3 +1 x4 +2 /3 +1)

Thanks for visiting the PuzzleNation blog today! You can like us on Facebook, follow us on Twitter, check out our Classic Word Search iBook, play our games at PuzzleNation.com, or contact us here at the blog!

Let’s get this puzzle (kick)started!

The Internet has become the new frontier for innovation. The global marketplace is more open than ever, and with blogs, websites, and social media, virtually anyone with an idea can get the word out. From artists to inventors, entrepreneurs to aspiring businessmen, the Internet is as close to a level playing field as you’re ever likely to find.

The newest tool in the arsenal of big thinkers and big dreamers is crowdfunding, wherein creators take their ideas directly to the people in the hopes that a lot of small donations will add up into capital to make their ideas reality.

Websites like Kickstarter and Indiegogo have literally made dreams come true, and that’s as true for puzzle entrepreneurs as anyone else.

From a tangram game for your iPhone to the world’s biggest word search, from a X-shaped Rubik’s Cube variant to puzzly video games and short films, it seems like the puzzle community is as vocal in its support as it is generous.

And as I was browsing Kickstarter, I came across a few as-yet-unfunded projects that seemed interesting.

The first is a puzzle-based platformer game with a darkly artistic motif.

It’s called Monochroma, and it involves a pair of brothers solving numerous puzzles and overcoming obstacles as they explore a curious black-and-white cityscape. It’s heavy on atmosphere and suspense, and looks like great fun.

The second is an attempt to crowdfund a collection of cryptic crosswords made by some popular cryptic puzzlers (similar to successful efforts by Roy Leban, Trip Payne, and other puzzlers to fund their own puzzly endeavors). Cryptic crossword fans are a crafty and devoted fanbase, so I suspect this kickstarter will do well.

The third is an intriguing hybrid of books and board games, inspired by the legend of King Minos’s labyrinth from Greek mythology. Essentially, one player (or multiple players) tries to gain points and escape the maze that traverses every page of the book. Its one-and-done gameplay experience (there are no do-overs, apparently) might dissuade some donors, but the challenge could definitely entice some hardcore maze enthusiasts.

The last one is arguably the most ambitious, featuring a light-up life-size puzzle for attendees of the annual Burning Man festival.

Playuzzle is a grid of color-shifting polygons, and the challenge for players is to use strategically placed buttons and their own movements through the grid to make every polygon the same color. It’s like a life-size Q-Bert game!

With ideas as varied and interesting as these, the puzzle community can rest assured that we won’t run out of engaging puzzly challenges anytime soon.

Thanks for visiting the PuzzleNation blog today! You can like us on Facebook, follow us on Twitter, check out our Classic Word Search iBook, play our games at PuzzleNation.com, or contact us here at the blog!

Palindromic answers for all and sundry!

As promised, here are the answers to Friday’s PuzzleNation live game, a.k.a. the Palindromes challenge! Thank you to everyone who gave it a shot. I look forward to doing another live puzzle game soon!

TWITTER

1.) Forgetful cats. (2 words)

Answer: Senile felines

2.) Love in the Italian capital. (2 words)

Answer: Amore, Roma

3.) First-person speaker favors a particular mathematical constant. (3 words)

Answer: I prefer pi.

4.) Instructions to hoist in conjunction with the speaker. (6 words)

Answer: Pull up if I pull up.

5.) A fencing challenge offered to a reluctant opponent. (3 words)

Answer: Draw, o coward!

6.) Young Mr. Hawthorne attacked a lama. (4 words)

Answer: Nate bit a Tibetan.

7.) Orders to retreat, given to one’s distant pixie. (5 words)

Answer: Flee to me, remote elf.

FACEBOOK

1.) Television premiere (2 words)

Answer: Tube debut.

2.) Young comic strip miscreant did wrong. (2 words)

Answer: Dennis sinned.

3.) Exclamation to grab the attention of the lad toting certain fruit. (3 words)

Answer: Yo, banana boy!

4.) Weather unsuitable for cheering or owl noise. (4 words)

Answer: Too hot to hoot.

5.) Question a Gotham City resident might ask after the caped crusader’s first appearance. (6 words)

Answer: Was it a bat I saw?

6.) Post’s indecorous citrus fruit (3 words)

Answer: Emily’s sassy lime.

7.) Show boredom in a manner akin to Caesar. (5 words)

Answer: Yawn a more Roman way.

And if there’s some kind of live game puzzle challenge you’d like to see, be sure to let us know! You can like us on Facebook, follow us on Twitter, check out our games at PuzzleNation.com, or contact us here at the blog!

Another PuzzleNation live game coming up!

Hello PuzzleNationers and puzzle fans!

Just wanted to let you know we’ll be hosting our second live puzzle game this Friday at 2 PM EST!

We’ll be playing simultaneously on Twitter and Facebook, so you’ll have plenty of puzzles to keep you busy!

See you then!

Anagram Answers for Patriotic Puzzlers!

My apologies for the delay in posting the answers to our Patriotic Anagrams, my fellow puzzle fiends. I hope you enjoyed untangling these little puzzles!

And so, without further ado, here are your answers!

Penny Aced Indeed = Independence Day

Flared Prosy Kiwis = Fireworks display

Horologic Gent Kiln = Cooking on the grill

Legend For Merit = Let freedom ring

Attend Suites = United States

Nice solo = Colonies

It’s Spartan Dress = Stars and Stripes

Phi Alpha Deli = Philadelphia

How many did you get? Let us know in the comments below!

Fourth of July = Joyful Fourth

It’s Independence Day, and is there any better way to celebrate the marvelous mixing pot of American culture than some holiday anagrams? I hardly think so!

Unscramble the following phrases to uncover some Fourth of July words and phrases, and enjoy!

Penny Aced Indeed

Flared Prosy Kiwis

Horologic Gent Kiln

Legend For Merit

Attend Suites

Nice Solo

It’s Spartan Dress

Phi Alpha Deli

Answers will be posted on the blog tomorrow afternoon! Enjoy your day!